från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför ska du välja julskinka märkt Kött från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För tionde året i rad är julskinkan svenskarnas absoluta favorit på julbordet. Här kan du läsa mer om julskinkans historia, olika varianter på julskinka och fördelarna med att titta efter märket Kött från Sverige när du handlar julskinka och andra kött- och charkprodukter till julbordet.

Julskinkans historia och nuläge

Julskinkan växte fram som tradition i Sverige under slutet av 1800-talet och trängde successivt undan revbensspjäll som julbordets nummer ett. Idag kan du hitta julskinka i flera olika smaksättningar och varianter.

83 procent av svenskarna äter julskinka, och bland skinkätarna är 8 av 10 överens om att julens allra första skinkmacka är godast. Helst äter man sin skinkmacka på vörtbröd eller knäckebröd och gärna med sötstark grovkornig senap (Källa: Novus, 2020).

Julskinkan är favoriten på julbordet! I butiken hittar du hela och färdigskivade skinkor – titta efter märket Kött från Sverige!

Fördelar med Kött från Sverige-märkningen

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende. I Sverige har grisarna strömedel i boxarna som de kan böka i och svanskupering är förbjudet. Svenska grisar är friska och behöver sällan medicineras med antibiotika, svenska grisar får minst antibiotika i hela EU.

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta!

antibiotika sverigeSveriges bönder använder, för tolfte året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Här kan du läsa mer.

Olika varianter på julskinka

Färdigkokt julskinka

Färdigkokt julskinka är precis som det låter – kokt. På färdigkokt julskinka behöver man bara ta av plastpåsen, klippa bort nätet, pensla på griljeringen och låta den få lite färg i ugnen.

Rimmad julskinka

För dig som håller på traditioner och har gott om tid för julstök, finns flera olika varianter av rimmad julskinka. Rimning är en konserveringsmetod där man saltar köttet. En rimmad skinka är inte kokt eller tillagad. Rimmade julskinkor kan du tillaga från grunden genom att antingen koka eller ugnsbaka. Sedan är det bara att griljera efter smak och behag.

Färdigskivad julskinka

Färdigskivad julskinka säljs i smörgåsförpackning och är färdigkokt, griljerad och skivade – bara att öppna och njuta.

Växtbaserade alternativ

För vegetarianer och veganer finns det en uppsjö med idéer för alternativa julskinkor, allt från kålrötter till blomkål och rotselleri till grillost. För dig som vill ha ett Från Sverige-märkt växtbaserat alternativ finns julkryddade vegoskivor eller vegobit.


Mer information

Om ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige

Läs mer om fördelarna med att välja svenskt kött inne hos Svenskt Kött

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.