från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför måste vi öka Sveriges försörjningsförmåga

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag är hälften av all mat vi äter importerad. Du kan bidra till att säkra vår svenska försörjningsförmåga genom att välja svenska råvaror och livsmedel när du handlar. Här nedan kan du se hur stor del av den totala förbrukningen som produceras i Sverige och vilka matvaror vi importerar mest av. Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige nästa gång du handlar!

Det är nu viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck när du handlar. Titta efter märket Från Sverige!

Svensk marknadsandel

Svensk marknadsandelSvensk marknadsandel 2020 *Siffran avser 2019 Källa: Jordbruksverket 

Svensk marknadsandel visar hur stor del av den totala förbrukningen som produceras i Sverige och är ett av flera mått på den svenska produktionens konkurrenskraft. Idag är endast hälften av den mat vi äter i Sverige är producerad här. En stabil svensk livsmedelsproduktion är viktig för Sveriges försörjningsförmåga och för vår krisberedskap. Om vi fortsätter att välja svensk mat idag, stärker vi våra svenska bönder och livsmedelsföretag så att vi kan välja svenskproducerat både imorgon och i framtiden.

Importandel för olika livsmedel


Importandel för olika livsmedel. Importandelen är beräknad på energi för olika livsmedel. Källa: LRF 

Den stadiga ökningen av importerad mat är främst inom kategorierna grönsaker, mejeri, kött och spannmålsprodukter. Maten inom dessa kategorier kan vi mycket väl kan producera i Sverige istället för att importera från andra länder.

Råvaror som är svårare att producera på grund av vårt klimat, exempelvis kaffe, bananer och andra mer exotiska produkter, står endast för 16 procent av de importerade matvarorna.


Säkra maten: 5 tips om hur du kan bidra!

Du kan bidra till att säkra vår svenska livsmedelsförsörjning genom att välja svenska råvaror och livsmedel när du handlar, till vardags och till fest. I den här artikeln har vi listat 5 tips som kan inspirera dig till att göra medvetna val. Här hittar du tipsen!


Tack att du väljer svenskt!

När du väljer svenska råvaror, livsmedel och växter är du med och säkrar det svenska lantbruket och de svenska livsmedelsföretagen, och det gör oss mindre sårbara för omvärldens svängningar och förändringar.

Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar mat och dryck i butiken till frukost, lunch och middag.

Då vet du att varan du köper är odlad eller född och uppfödd i Sverige, och att den dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Säkra maten – välj svenskt när du handlar!

Nya siffror visar svensk marknadsandel

Importandelen 2021 – LRF

Ta del av Jordbrukets rapport “Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige?” där du även kan se de andelarnas utveckling över tid. 

Det här betyder Från Sverige-märket 

Trygg och säker mat, producerad under goda förutsättningar  

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige 

Relaterade inlägg

Svenska Kocklandslaget 2022 Silver

Silvermedalj till Sverige i Culinary World Cup

Svenska Kocklandslaget tog hem en silvermedalj i Culinary World Cup 2022 i Luxemburg. Stort grattis från oss på Från Sverige — stolta partners!

Svenskproducerat fortsatt viktigt på julbordet

Höjda kostnader sätter djupa spår i svenskarnas julfirande. Svenskproducerat är fortsatt viktigt på julbordet enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.

Svenska Kocklandslagen 2022

Svenska Kocklandslagen tävlar i Culinary World Cup

Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget tävlar i Culinary World Cup 2022 i Luxemburg den 26-30 november. Från Sverige är stolt officiell partner.