Crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass
I andra avsnittet av programserien Från Sverige lagar Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass. Här är receptet!
Att göra egen glass är inte så svårt och det blir fantastiskt gott.
Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019
Gabriel Jonsson bor på Gotland tillsammans med sin sambo och labradoren Britta. Förutom mat är jakt, fiske och naturen Gabriels stora intressen och det är även där han hittar inspiration till sin matlagning. Under fyra veckor kan du följa Gabriel i programserien Från Sverige när han berättar om märkningen Från Sverige, besöker producenter och bjuder på godaste recepten med utmärkta svenska råvaror!
Här kan du se avsnitt 2 av programserien Från Sverige där Gabriel lagar crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass. Receptet ser du även här nedan.
Crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass
4 port
Glass
4 1/2 dl mjölk, 3 %
3 dl vispgrädde
8 äggulor
1 1/2 dl socker
2 msk kardemummakärnor, mortlade
Kaneläpplen
2 medelstora äpplen med syrlig smak
1 dl socker
2 msk vatten
1 msk malen kanel
Crêpes
1,5 dl vetemjöl
2 krm salt
3 dl mjölk, 3 %
3 ägg, medelstora
1/2 tsk socker
1 krm salt
Till stekning:
2 msk neutral rapsolja
Till servering:
1 msk smör
Mynta
Gör så här:
Glass
Gör gärna glassmeten en dag i förväg.
Koka upp mjölk, grädde samt 1 msk av kardemumman i en kastrull.
Låt svalna till ca 70 grader.
Vispa äggulor och socker pösigt i en skål, slå på den varma gräddblandningen under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm blandningen till 83˚, vispa kraftigt under tiden, smeten får inte koka.
Sila smeten och blanda ned resterande kardemumma.
Låt smeten bli kylskåpskall och kör den sedan i glassmaskin. Bästa resultatet får du om du låter smeten stå i kylen över natten, innan du kör den i glassmaskinen.
Kaneläpplen
Kärna ur och skär äpplena i ca 5 mm tjocka klyftor eller båtar.
Lägg socker och vatten i en kall stekpanna och värm på medelvärme tills sockret har smält.
Tillsätt äppelklyftor och kanel, låt sjuda i ca 5 minuter.
Crêpes
Vispa mjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet.
Tillsätt resterande mjölk, ägg, socker och salt.
Vispa ihop till en klimpfri smet.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och grädda tunna crêpes.
Vid servering
Bred lite smör på varje crêpes, toppa med kaneläpplen, kardemummaglass och mynta.
Mer information
I programserien Från Sverige får du följa med när Gabriel djupdyker i produktion och förädling av Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Det blir även en hel del matlagning med tillhörande recept. Programserien Från Sverige kan du följa på Gabriel Jonssons YouTube-kanal Ett Gott Land.