från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

I andra avsnittet av programserien Från Sverige lagar Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass. Här är receptet!

Crêpes

Att göra egen glass är inte så svårt och det blir fantastiskt gott.

Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019

Gabriel Jonsson bor på Gotland tillsammans med sin sambo och labradoren Britta. Förutom mat är jakt, fiske och naturen Gabriels stora intressen och det är även där han hittar inspiration till sin matlagning. Under fyra veckor kan du följa Gabriel i programserien Från Sverige när han berättar om märkningen Från Sverige, besöker producenter och bjuder på godaste recepten med utmärkta svenska råvaror!

Här kan du se avsnitt 2 av programserien Från Sverige där Gabriel lagar crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass. Receptet ser du även här nedan.

Crêpes med kaneläpplen och kardemummaglass

4 port

Glass
4 1/2 dl mjölk, 3 %
3 dl vispgrädde
8 äggulor
1 1/2 dl socker
2 msk kardemummakärnor, mortlade

Kaneläpplen
2 medelstora äpplen med syrlig smak
1 dl socker
2 msk vatten
1 msk malen kanel

Crêpes
1,5 dl vetemjöl
2 krm salt
3 dl mjölk, 3 %
3 ägg, medelstora
1/2 tsk socker
1 krm salt

Till stekning:
2 msk neutral rapsolja

Till servering:
1 msk smör
Mynta

Gör så här:

Glass
Gör gärna glassmeten en dag i förväg.
Koka upp mjölk, grädde samt 1 msk av kardemumman i en kastrull.
Låt svalna till ca 70 grader.
Vispa äggulor och socker pösigt i en skål, slå på den varma gräddblandningen under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm blandningen till 83˚, vispa kraftigt under tiden, smeten får inte koka.
Sila smeten och blanda ned resterande kardemumma.
Låt smeten bli kylskåpskall och kör den sedan i glassmaskin. Bästa resultatet får du om du låter smeten stå i kylen över natten, innan du kör den i glassmaskinen.

Kaneläpplen
Kärna ur och skär äpplena i ca 5 mm tjocka klyftor eller båtar.
Lägg socker och vatten i en kall stekpanna och värm på medelvärme tills sockret har smält.
Tillsätt äppelklyftor och kanel, låt sjuda i ca 5 minuter.

Crêpes
Vispa mjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet.
Tillsätt resterande mjölk, ägg, socker och salt.
Vispa ihop till en klimpfri smet.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och grädda tunna crêpes.

Vid servering
Bred lite smör på varje crêpes, toppa med kaneläpplen, kardemummaglass och mynta.


Mer information

programserien Från Sverige får du följa med när Gabriel djupdyker i produktion och förädling av Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Det blir även en hel del matlagning med tillhörande recept. Programserien Från Sverige kan du följa på Gabriel Jonssons YouTube-kanal Ett Gott Land.

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.