från sverige

Tillbaka

Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga Kock 2019

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Grattis Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot på Gotland, som korades den 25 februari till Årets Unga Kock 2019 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder. Stort grattis till de finalisterna och restaurangerna de representerar!

Foto: Susanna Österlind.

Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot på Gotland, korades den 25 februari till Årets Unga Kock 2019 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tillsammans med 5 andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.

Juryns motivering

En kreativ meny med en elegant och smakrik förrätt som åtföljdes av en årsanpassad och rustik huvudrätt. Som pricken över (i) fick vi en dessert som innehöll alla ingredienser som en fullvärdig dessert behöver ha. Komponenterna varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt och krispigt har gjorts till fulländning och den tävlande har utnyttjat tiden perfekt utan några tidsavdrag. Vinnaren har med ett fulländat hantverk skapat en magisk måltid.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Canada i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen följer Chaînes internationella regler där varje deltagare, från en hemlig korg med identiska råvaror, tillagar en meny för fyra personer – förrätt, varmrätt och dessert.

Fabians segermeny

  • Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté
  • Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, frierade flower sprouts och rödvinssky
  • Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Andra plats

Jimmi Nilsson, Grand Hotell Saltsjöbaden

Tredje plats

Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.

Köksjuryns pris

Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland

Publikens favorit

Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm

Följande kockar deltog i årets final

Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm
Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg
Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland
Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm
Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland
Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden

Juryn bestod av

Kurt Weid
Johan Andersson
Jimmi Eriksson
Johan Jureskog
Christina Möller
Monica Sander
Carl Wachtmeister
Andreas Edlund
Lena Eriksson
Henrik Norström
Björn Persson


Mer information

Chaîne des Rôtisseurs

 

Aktuellt

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Den här våren behöver svenska odlare och deras växter och blommor extra uppmärksamhet från butiker och kunder. ICA tar initiativet att skylta mer med Från Sverige.

Framgångsrikt Från Sverige sänker licensavgiften

Den starka, positiva utvecklingen för Från Sverige-märkningen gör att licensavgiften sänks den 1 juli 2020. Närmare 190 företag använder märket på mer än 10 000 produkter.

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Svenska råvaror ligger Martin Moses, Årets Kock 2019, varmt om hjärtat. Här är hans recept på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete att njuta av i påsk.