Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga Kock 2019
Grattis Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot på Gotland, som korades den 25 februari till Årets Unga Kock 2019 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder. Stort grattis till de finalisterna och restaurangerna de representerar!
Foto: Susanna Österlind.
Fabian Olli Johansson, Restaurang Rot på Gotland, korades den 25 februari till Årets Unga Kock 2019 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tillsammans med 5 andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med rödtunga och rådjur som huvudingredienser.
Juryns motivering
En kreativ meny med en elegant och smakrik förrätt som åtföljdes av en årsanpassad och rustik huvudrätt. Som pricken över (i) fick vi en dessert som innehöll alla ingredienser som en fullvärdig dessert behöver ha. Komponenterna varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt och krispigt har gjorts till fulländning och den tävlande har utnyttjat tiden perfekt utan några tidsavdrag. Vinnaren har med ett fulländat hantverk skapat en magisk måltid.
Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Canada i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen följer Chaînes internationella regler där varje deltagare, från en hemlig korg med identiska råvaror, tillagar en meny för fyra personer – förrätt, varmrätt och dessert.
Fabians segermeny
- Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté
- Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, frierade flower sprouts och rödvinssky
- Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin
Andra plats
Jimmi Nilsson, Grand Hotell Saltsjöbaden
Tredje plats
Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland.
Köksjuryns pris
Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland
Publikens favorit
Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm
Följande kockar deltog i årets final
Eskil Bondsäter, Allegrine, Stockholm
Ebba Hallström, Swedish Taste, Göteborg
Fabian Olli Johanson, Rot, Gotland
Anton Levin, Stadshuskällaren, Stockholm
Hanna Lukowiesky, Lilla Bjers, Gotland
Jimmy Nilsson, Grand Hotel, Saltsjöbaden
Juryn bestod av
Kurt Weid
Johan Andersson
Jimmi Eriksson
Johan Jureskog
Christina Möller
Monica Sander
Carl Wachtmeister
Andreas Edlund
Lena Eriksson
Henrik Norström
Björn Persson
Mer information