från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Bröd, mjöl, gryn & granola — Från Sverige-veckorna

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Från Sverige-veckorna är igång! Vi frågade företag som använder Från Sverige-märket på olika sorters bröd, korvbröd, mjöl, gryn, granola och andra livsmedel av spannmål, vad de gör i butikerna under veckorna, som pågår mellan 20 september—3 oktober. Här svarar Polarbröd & Korvbrödsbagarn, Frebaco, Leksands Knäckebröd och Lantmännen om samarbete, skyltning och kampanjer.

Under två veckor lyfts Från Sverige-märkta varor fram i hela kundvarvet, cirka 900 butiker skyltas upp med Från Sveriges butiksmaterial och ett stort antal livsmedelsföretag skyltar upp sina varor extra, har kampanjer och kommunicerar i sina kanaler.

Det görs för att vi vill göra det enklare för dig som handlar att välja Från Sverige-märkta varor, vilket betyder att varorna är odlade eller födda och uppfödda i Sverige, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Vi frågade företagen tre frågor:

1.     Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

2.     Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

3.     Vad väntar ni er av Från Sverige-veckorna? 

 Polarbröd och Korvbrödsbagarn går ut i en samkampanj i butikerna, som här är Hemköp i Hedemora.

Polarbröd & Korvbrödsbagarn

— Polarbröds målsättning med kampanjen är att lyfta fram våra produkter på golvet i butik för att på så sätt ännu bättre kunna tydliggöra för konsumenterna att våra produkter uppfyller kraven för Från Sverige-märkningen. Vi kommer att använda både Från Sveriges egna butiksmaterial och har också tagit fram unikt butiksmaterial tillsammans med Korvbrödsbagarn som vi samarbetar med under Från Sverige-veckorna. Vi vill öka kännedomen hos konsument att våra produkter är från Sverige. Vi kommer även att prata om Från Sverige veckorna i våra sociala medier.

— Vi märker med Från Sverige för det har blivit tydligt för oss att det blir allt viktigare för konsumenterna att köpa produkter med svenskt ursprung. Genom att införa märkningen svarar vi på våra konsumenters efterfrågan och kan förenkla deras köpbeslut i butik.

— Våra förväntningar på veckorna är framför allt att öka kännedomen om att Polarbröds produkter uppfyller kraven för Från Sverige, men förhoppningsvis ger uppmärksamheten i butik även viss positiv påverkan på försäljningen.

Jenny Jeppson på Polarbröd
Korvbrödsbagarn


Lantmännen

– Alla våra säljare har fått se Från Sveriges fina infofilm och POS-materialet är levererat. Nu hoppas vi på fina exponeringar och bra med material i hyllorna där vi får sätta upp material!

– Vi vet att konsumenterna efterfrågar Från Sverige och det är en tydlig märkning som stärker våra fina produkter.

– Vi tror starkt på att påminna konsumenterna och butikerna att det är viktigt att välja svenska produkter. Vi vet att konsumenterna vill göra bra val men det är inte alltid lätt att hitta. Genom att skylta upp hoppas vi att konsumenterna flyttar händerna till våra produkter.

Sara Levin på Lantmännen

 


 Frebaco

— Under Från Sverige-veckorna har vi stor mediasatsning för att skapa prövoköp av vår nya Svenska Rostade Granola som både är Från Sverige och Nyckelhålsmärkt. Vi har också ett samarbete med Influencern Maryresi som visar vilken bra ingrediens Svenskt Havreris är för det persiska köket.

— Vi ursprungsmärker för att Från Sverige är ett känt varumärke som tydliggör ursprung för konsumenten. Vilket underlättar valet för de konsumenter som aktivt vill köpa svenska produkter och på så vis säkra svensk livsmedelsproduktion framtid.

— Jag förväntar mig att det under Från Sverige-veckorna kommer ”lysa” gult och blått i större utsträckning än normalt i butikerna samt och att fler konsumenter får kännedom om fler svenska produkter. Jag förväntar mig också att försäljningen ökar.

Martin Pardell på Frebaco

 


Leksands Knäckebröd

— Vi sätter upp pallsvep, hylltalare med mer i knäckeavdelningen samt på de exponeringar som säljarna bygger i butikerna. Vi kommer även kommunicera i sociala medier under vecka 38-39.

— Vi bakar på svensk råg och andra svenska ingredienser, så för oss är det ett tydligt budskap på något vi alltid gjort.

— Att lyfta det svenska jordbruket och de fina råvaror som våra bönder odlar. För klimatet och transporterna är det viktigt att vi handlar så nära bageriet som möjligt samtidigt som vi blir mindre sårbara. Det ger också mycket att kunna ha direkt kontakt med våra leverantörer och många odlare.

Annika Sund på Leksands Knäckebröd


Butiksmaterial
Från Sverige-märket gör det enklare att hitta svenskt i butiken

Undersökningar visar att det blivit enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken sedan ursprungsmärkningen lanserades, men det finns fortfarande mycket att göra. Undersökningar visar att 7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat, att det är viktigt med svenska råvaror och att man är beredd på att betala mer för svenska råvaror. 84% känner till Från Sverige-märkningen. (Demoskop april 2021)

Förutom de företag som berättar här har fler företag, som Södervidingebagaren, skyltat upp sitt bröd i butiker.


Mer information

Från Sverige-märkt i hela butiksvarvet

Det händer under Från Sverige-veckorna!

Företag som märker med Från Sverige

Här är kriterierna för ursprungsmärkningen och vad som gäller för varor med flera ingredienser

Vill ni märka med ursprungsmärkningen Från Sverige? Så gör du.

 

Så här ser det ut på City Gross i Falun när Polarbröd och Korvbrödsbagarn har samkampanj.

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.