från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När du vill ha inspiration och kunskap om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner är Blomsterfrämjandet din vägledare. Blomsterfrämjandet är en branschorganisation som stödjer såväl växtbranschen som den trädgårdsintresserade med sitt arbete och engagemang. Blomsterfrämjandet är också en nära samarbetspartner till Från Sverige. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, att berätta mer om vad Blomsterfrämjandet gör och hur de arbetar.

Blomsterfrämjandet och Från Sverige samarbetar året runt, bland annat med tulpankampanjen med start januari runt Tulpanens dag. Växt- och blomsterodling har många säsonger på ett år och just nu är Blomveckorna Från Sverige i blickfånget.

Vad är Blomsterfrämjandets viktigaste uppgift enligt dig?

— Att på ett inspirerande och enkelt sätt informera om svenskodlat i säsong. När finns olika produkter i säsong. Att alla har ”gröna fingrar” och att förstå att det även ligger hälsoaspekter i att omge sig med grönt, året om. Få in en yngre generation att förstå hantverket och vikten av att välja svenskodlat. Odlarna är viktiga, kunskapen de besitter måste föras vidare! Skapa ett intresse på ett lockande sätt helt enkelt!

Vilka är ni som jobbar på Blomsterfrämjandet?

— Det är jag och Ulrika Grönlund som är projektledare på Blomsterfrämjandet. Jag har varit med sedan 2012. Ulrika kom in i januari 2022 då Erika Wallin precis slutat. Erika Wallin, som många känner till, jobbade på Blomsterfrämjandet med mig från 2012 och idag jobbar hon endast med Tulpankampanjen tillsammans med mig. Jag jobbar även med projektet Stars for Europé tillsammans med Jenny Ivarsson. Vi är alla frilansande konsulter/kreatörer.

Vilka står bakom Blomsterfrämjandet?

— Blomsterfrämjandet bildades 1968 för att sprida information om snittblommor, krukväxter och utplanteringsväxter. Blomsterfrämjandet ägs av LRF Trädgård, svenska odlare samt ett antal andra aktörer inom trädgårdsnäringen sponsrar verksamheten.

Berätta hur ni jobbar.

— Vi arbetar främst genom media, handeln och konsumenter genom pressreleaser, pressträffar, och idag mycket i sociala medier. Vi bistår med idéer, bildmaterial och information samt tar fram fakta om produkter och nyheter.

Växter har olika säsonger året runt, hur ser ett år ut för er?

— På början av året jobbar vi mycket med tulpaner, gröna växter och att plocka in våren på fönsterbrädan. Årets Pelargon i mars månad och som presenteras på Nordiska Trädgårdar är en höjdpunkt på våren med ett enormt intresse i press och media och självklart hos konsument. Beroende på hur vår marknadsplan ser ut så löper det på med pressmeddelanden och aktiviteter med aktuella växter i säsong under hela året.

— I Tulpankampanjen har vi oftast flera pressträffar och samarbete med någon profil. Där har vi en större budget än hela den vi har i Blomsterfrämjandet. För tillfället håller jag på med ett presentationsunderlag om Blomsterfrämjandet. Hur kan vi få in fler intressenter/medsponsorer för att hjälpa till att lyfta det svenskodlade.

Ni jobbar med svenskodlat och Från Sverige-märkt, men även med internationella projekt. Hur hänger det ihop?

— I Blomsterfrämjandet ingår det olika projekt som exempelvis Tulpankampanjen, här jobbar vi uteslutande med tulpaner drivna i växthus, vinter och vårhyacinter och tete a tete. Stars for Europé är ett marknadsföringsinitiativ som grundades 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor. Årets Pelargon samt Pelargonium for Europe. I respektive projekt jobbar vi specifikt med utvalda produkter.

Förutom branschen så har trädgårdsintresserade mycket att hämta på er hemsida. Vad är mest uppskattat av dem?

— Oftast är den informationen om hur du lyckas med olika växter mest uppskattat. Årets Pelargon är alltid ett uppskattat inslag. Nyheter inom växtvärlden i sociala medier är alltid också uppskattat.

Vad kan Från Sverige-märkningen bidra med?

— Från Sverige-märkningen gör det tydligt att växten är odlad, driven, hanterad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige och det gör det enkelt att välja växter som kommer från Sveriges odlare.

Blommor och växter verkar vara din passion, har det alltid varit så?

— Ja nästan alltid. Började tidigt som barn med att förkultivera i tvättstugan i mitt barndomshem. Jag har alltid lockats av det vackra, skapa sinnlighet och rum. Både ute och inne.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Alla möten med olika människor. Att besöka odlare och lyfta deras produkter, inspirera och informera. Att jobba tillsammans framåt. Jag tycker om att vår bransch är mjuk och snäll. Det finns en jordad grund hos många.

Har du någon älsklingsblomma eller växt?

— Omöjlig att svara på. Jag är en säsongare. Har alltid olika växter i säsong. Älskar dofter på växter och ett vilt uttryck. Finns aldrig någon ram då jag är en känslomänniska.


Blomveckorna 2024

Mer information

Till Blomsterfrämjandet

Blomveckorna Från Sverige: Odlarna får Sverige att blomma

Blomveckorna Från Sverige: Butikerna blommar under Blomveckorna

Svenskodlade sommarblommor tio-i-topp

Många anledningar att välja svenskodlade växter & 5 fördelar att välja svenska växter

Svenska växter

Det betyder Från Sverige-märket på växter

Tulpanguiden

Årets Pelargon

Stars for Europé

LRF Trädgård

Foto: Blomsterfrämjandet

Blomveckorna Från Sverige — Sommarblommor tio-i-topp

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.