från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Benjamin Eriksson vinnare av Årets Kockelev 2023

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag avgjordes finalen i Årets Kockelev på Restaurangakademin i Stockholm. Totalt åtta finalister från restaurangskolor runt om i Sverige gjorde upp om titeln Årets Kockelev 2023 och vinnaren är Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby.

Från vänster: Viktor Westerlind, Ulrika Brydling, Benjamin Eriksson och Helene Kugelberg. Foto: Årets Kock/Karina Ljungdahl.

Pressmeddelande Årets Kock 230511

Årets Kockelev är en av de största satsningar som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen att eleverna ska få utbildning och bli inspirerade för en framtid inom restaurangbranschen.

– Tävlingen Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och för att främja återväxt. Vi får möjligheten att träffa framtidens kockar, bli inspirerade av deras visioner och tankar samt följa med dem på deras resa in i arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.

Temat för årets råvarukorg för samtliga tävlande var regenerativt jordbruk där uppgiften var att tillaga en varmrätt med hängmörad ryggbiff som obligatorisk råvara tillsammans med en tränad rätt. Från en jury bestående av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Benjamin Eriksson utmärkelsen Årets Kockelev 2023 med följande motivering:

Med fullt fokus, kunskap om råvarorna och en tanke som genomsyrar båda rätterna har vinnaren av Årets Kockelev 2023 via ett mycket fint handlag och ett bra arbete i köket presterat på en väldigt hög nivå.

På andra plats kom Robert Hansson, Luleå Gymnasieskola och på tredje plats kom Hugo Rundgren, Mjölby Gymnasium Dackeskolan.

– I årets tävling har vi fått uppleva otroliga tävlingsbidrag bland finalisterna med inslag av innovation, teknisk skicklighet och genomgående hög nivå på rätterna. Dessa elever är nästa generations kockar och det märks att de har höga framtidsambitioner vilket gör mig väldigt glad, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.

– Det känns sjukt kul att få se dessa talangfyllda kockelever. Att i så ung ålder tagit sig dit de är idag och laga mat på en så hög nivå är riktigt bra jobbat, säger jurymedlemmen Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren.

Nytt för i år är Årets Kocks nyinstiftade fond Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och hållbar arbetsplats för kommande generation.

– Genom ett långsiktigt arbete kan den nyinstiftade elevfonden bidra till att fler får ta del av kunskap och erfarenhet i ett nätverk med Sveriges främsta kockar. Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning och välja att stanna kvar i branschen, säger Helene Kugelberg.

Under tävlingen arrangerades en paneldebatt där olika aktörer inom restaurangbranschen deltog för att diskutera hur de kan samverka ytterligare för att bidra till återväxten och skapa en mer hållbar arbetsplats för framtidens kockar. Medverkande i paneldebatten var bland andra jurymedlemmar i Årets Kockelev 2023, lärare från Restaurangakademien och representanter från bland andra Visita.

Finalister i Årets Kockelev 2023:

Allfred Lilja från Tannbergsskolan, Lycksele
Anton Hultman från Österänggymnasiet, Kristianstad
William Malm från Österänggymnasiet, Kristianstad
Benjamin Eriksson från Dackeskolan, Mjölby
Hugo Rundgren från Dackeskolan, Mjölby
Mohamed Almosawi från Gymnasieskolan Vipan, Lund
Robert Hansson från Luleå Gymnasieskola, Luleå
Tilda Svensson från Apelrydsskolan, Båstad

Jury Årets Kockelev 2023:

Ulrika Brydling, Tävlingsledare Årets Kockelev
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, Urban Deli
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, AIRA
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar
Thilda Mårtensson, Commis Bocuse d’Or
Jenny Kvick, Restaurangakademien
Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB tillsammans med kocken Ulrika Brydling.


Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete

Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner med Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Årets Kock har format svensk matkultur sedan 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden.


Mer information

Läs mer om Årets Kockelev inne hos Årets Kock

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Från Sverige sponsrar och samarbetar 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.