från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Hållbarhet tema för Årets Kockelev 2019

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Press

Den 6-7 maj arrangerades tävlingen Årets Kockelev samt Årets Kockelever på Gamla Riksarkivet i Stockholm. En tävling för gymnasielever runt om i landet med ett gastronomiskt intresse. Genom tävlingen vill Årets Kock utbilda, inspirera och locka ny arbetskraft genom att skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra aktörer inom branschen.

Foto: Hilda Arnebäck

Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund vann Årets Kockelev 2019. På andra plats kom Adrian Engström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola och tredjeplats Emmah Strömberg Vikström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola.

Temat för Årets Kockelev var hållbarhet och det var därför viktigt för de tävlande att tydligt visa hur mat kan lagas med omtanke kring vår omvärld och tydligt kunna motivera både matlagning och menyval ur en hållbarhetssynpunkt.

Juryns motivering: ”Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå.”

Vinnarrätten blev en ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter & blad.

Under finalen lagade finalisterna mat baserat på en råvarukorg där merparten presenterades i början av april men huvudråvaran – svensk nötbringa med ben från Scan – tillkännagavs först dagen innan tävlingen. Av råvarorna skulle en rätt lagas på 2,5 h och serveras på sex tallrikar. Rätterna bedömdes utifrån presentation, smak, metod och hållbarhet.

Juryn

David Lundqvist, Årets Kock 2018, Grand Hotel Saltsjöbaden
Maja Rikardsson, Swedish Young Chef Award 2018
Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, Exceptionell Råvara
Desirée Jaks, Agrikultur, Svenska Junior Kocklandslaget
Linn Söderström, Garba
Leilani Spendrup, Spendrups
Ulrika Brydling, juryordförande
Daniel Jogmar, Gamla Riksarkivet

Finalister Årets Kockelev 2019

Annie Bergquist. Österänggymnasiet, Kristianstad.
Dennis Hamrin. Ystad Gymnasium, Ystad.
Eric Hristov. Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan, Östersund.
Natalie Petersson. Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby.
Adrian Engström. Internationella Hotell & Restaurangskolan, Stockholm.
Emma Strömberg Vikström, Internationella Hotell & Restaurangskolan, Stockholm.

Vinnare i Årets Kockelever ÅK2 samt ÅK3

Lag Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström från Mjölby Gymnasium Dackeskolan i Mjölby vann lagtävlingen Årets Kockelever 2019. Lag Tilda, Tuva och Mark från Smedenskolan i Smedjebacken vann kvalet för Årets Kockelever åk2 och har därmed direktkvalificerat sig till tävlingen Årets Kockelever 2020.

Stort grattis önskar vi på Från Sverige alla vinnarna!


Årets Kockelev och Årets Kockelever är den största satsningen som görs mot gymnasielever. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden.

Läs mer inne på: Årets Kock samt Restaurangvärlden

Relaterade inlägg

pippi gräddtårta

Från Sverige-märkt nyhet: Pippi Gräddtårta

Nu lanserar Frödinge Mejeri i samarbete med Astrid Lindgrens Company Pippi Gräddtårta som är Från Sverige-märkt. I utvalda förpackningar under våren finns ett antal biljetter gömda till Astrid Lindgrens värld!

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks – recept

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Här hittar du receptet!

Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong.