Äntligen är det säsong för svenska kräftor!
Även om det är kräftorna som är grunden till en kräftskiva så är tillbehören minst lika viktiga. Välj svenska kräftor och förbered tillbehör på svenska råvaror och livsmedel genom att titta efter märket Från Sverige när du handlar till kräftskivan!
Frossa i svenska kräftor och andra skaldjur
Förutom de självklara svenska kräftorna är augusti är en alldeles ypperlig månad för skaldjursfrossa! Du vet väl att det finns Från Sverige-märkt fisk och skaldjur? När du vill köpa fisk, skaldjur och musslor som fångas eller odlas i Sverige ska du titta efter märket Från Sverige. Då vet du att fisken, skaldjuret eller musslan är fiskad eller odlad i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust.
Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan för vår hälsas skull.
Mer om Från Sverige-märkt sjömat – fisk, skaldjur och musslor
Goda tillbehör
Paj, bröd och sallad är alla tre klassiska tillbehör till kräftskivan. Se till att förbereda tillbehör på svenska råvaror och livsmedel genom att titta efter märket Från Sverige när du handlar till kräftskivan. Då vet du att varan är odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige och du får dessutom viktiga mervärden på köpet!
Det krävs 10 liter mjölk för att göra 1 kg hårdost.
Vad är en kräftskiva utan god lagrad ost? Det finns ett brett svenskt ostsortiment där du finner alla varianter vad gäller utseende, konsistens och smak. Se till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.
Läs mer om ost här – Ost för alla smaker.
Enkelt att välja svenskt i butiken
Med Från Sveriges nya butiksmaterial blir det ännu enklare att hitta de Från Sverige-märkta varorna i butiken.
I vår butik kan du beställa och ladda ned butiksmaterialet, broschyrer och annat material som berättar om ursprungsmärkningen Från Sverige.
Visste du att…
Det står fortfarande kräftpremiär den 7 augusti i almanackan. Dagen har sitt ursprung i ett tidigare förbud mot kräftfiske mellan november och den 7 augusti. Förbudet avskaffades 1994, men traditionen lever kvar och vi äter mest kräftor i augusti.
Kräftskivan har sitt ursprung i 1900-talets första decennier. Kräftor åts inte i mängd i bondesamhället, men fungerade ibland som fastemat. Kräftfesten är en av de högtider som mest förknippas med svensk identitet.
Källa: Nordiska museet