Antibiotikaskolan hjälper ungdomar förstå resistens
Nu lanserar Svenskt Kött Antibiotikaskolan – ett skolmaterial om 6 lektioner anpassat för skolungdomar i högstadiet och gymnasiet och deras lärare.
Pressmeddelande från Svenskt Kött 23 januari 2018
– Antibiotikaresistens är något som våra unga behöver känna till eftersom det i framtiden finns risk att antibiotika inte rår på vanliga sjukdomar som man idag lätt kan bota. Men det finns hopp och det vill vi också förmedla genom att berätta om vad man själv kan göra för att skydda antibiotikan, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.
Utbildningsmaterialet har fokus på antibiotikaresistens ur ett antal perspektiv, bland annat antibiotikaförbrukning inom djuruppfödning, människas hälsa och jakten på ny antibiotika. Materialet är anpassat till läroplanen och gjort för att skapa kunskap och väcka diskussioner om en av vår tids viktigaste frågor.
Varje lektion avslutas med att eleverna producerar något av sina nya kunskaper – en ”call to action” – till exempel nyhetsinslag och kampanjer i sociala medier. Materialet är utformat för att lärare och elever enkelt ska kunna komma igång med tydliga steg från start till mål. På webbplatsen får man en överblick och kan välja de lektioner som passar bäst för lärarens undervisning.
Ett av tipsen på vad man kan göra är att välja svenskt kött eftersom Sverige har den lägsta förbrukningen av antibiotika inom djuruppfödning i EU. Sverige ses idag som ett föredöme i många andra länder.
I lektionen ”Bakterier i maten” behandlar man bland annat frågan om kött kan innehålla antibiotika.
– Att själva köttet skulle innehålla antibiotika om djuret blivit medicinerat stämmer inte. Det finns karenstider innan djuren får går till slakt, säger Elisabet Qvarford.
Antibiotikaskolan finns på Svenskt Kötts sajt och på gratisiskolan.se och är helt gratis och tillgänglig för alla.
Mer information
Läs mer på Svenskt Kött
Här är nya Antibiotikaskolan
Därför ska du välja svenskt
Läs mer om ursprungsmärket Kött från Sverige