från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ängöls festivalöl är helsvenskt och Från Sverige-märkt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det är råvarorna som står i fokus när tre pilsnerfokuserade bryggerier kokar ihop årets festivalöl till Great Swedish Beer Festival. Årets festivalöl är just en pilsner från Ängöl som också är det andra ölet som ursprungsmärks med Från Sverige.

Text av Sanna Lindberg för BeerNews, publicerat 2024-07-03. Foto: BeerNews.

Det är råvarorna som står i fokus när tre pilsnerfokuserade bryggerier kokar ihop årets festivalöl till Great Swedish Beer Festival. I mitten av september är det återigen dags för ölfestivalen som lockar flest svenska bryggerier. I år samlar Great Swedish Beer Festival, GSBF, närmare 70 bryggerier i den, för festivalen, nya lokalen – Amiralen i Folkets Park i Malmö.

Precis som tidigare år är det officiella festivalölet ett samarbete och i år är de delaktiga bryggerierna Subbe Bryggeri, Munklägrets Microbrasseri och Ängöl, där ölet också bryggs.

– Alla tre är bryggerier som vi tycker förtjänar att lyftas för sitt hantverk och att de tillhör landets bästa pilsnerproducenter gör inte saken sämre, säger Robert Andersson, en av arrangörerna av festivalen.

Årets festivalöl är just en pilsner, bryggd på svenska ekologiska råvaror. Det blir också det andra ölet som får ursprungsmärkningen Från Sverige.

– Nils-Oscars Korvöl var först ut, men den här blir god tvåa. Jag tror det är utmärkt att använda en symbol som folk känner igen från andra livsmedel. Öl är också ett livsmedel och när vi gör helsvenska sådana ska vi vara stolta och flagga upp det, säger Johan Håkansson på Ängöl.

Vilket enligt Johan är extra viktigt efter en skörd som i fjol.

– Tillgängligheten på råvaror just nu är väldigt begränsad. Det gäller både humle och svenskodlad ekologisk malt. Kanske särskilt i år eftersom skörden 2023 inte var så bra i Sverige.

Ölet lanseras strax innan festivalen och kommer som tidigare år också att släppas på Systembolaget.

Från Sverige-märkningen välkomnar Ängöl vars Festivalöl är det andra ölet som ursprungsmärks med Från Sverige — odlat, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Mer information

Läs om Ängöl — öl från Kalmar

Här kan du läsa Beernews

Great Swedish Beer Festival

Vill du ursprungsmärka med Från Sverige? Så här gör du.

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige


Läs om det första Från Sverige-märkta ölet — Korvöl från Nils Oscar och Korvfestivalen

 

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.