från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

86 procent äter ägg flera gånger per vecka

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Svenska Äggs senaste attitydundersökning visar att 86 procent äter ägg flera gånger i veckan. Ägg anses som gott, enkelt, säkert och användbart och som ett livsmedel som är klimatsmart, proteinrikt och hälsosamt. Undersökningen visar att hela 8 av 10 hellre köper ägg med symbolen Rosa checken på äggskalet och med Från Sverige-märket på förpackningen än andra ägg. Här kan du läsa mer om undersökningen och svenska säkra ägg!

äter ägg

5,3 ägg per vecka

Undersökningen visar att 86 procent äter ägg flera gånger i veckan och konsumtionen ligger i genomsnitt på 5,3 ägg per vecka. De som tränar regelbundet och personer i åldern 35-44 år äter fler ägg än genomsnittet.

– Det är förstås glädjande att så många äter ägg så ofta, säger Pernilla Alsén, kommunikatör på branschorganisationen Svenska Ägg.

Ägg toppar ”måste ha hemma-listan”, framför till exempel bröd, pasta, mjölk, ris och potatis.

ägg undersökning

Svenska säkra ägg

8 av 10 köper hellre ägg med symbolen Rosa checken på äggskalet och Från Sverige-märket på förpackningen än andra ägg. Certifieringen, den rosa checken, är ett sätt för branschen att ta ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan – från hönan till konsument. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att välja svenska säkra ägg. Även i Från Sverige-märkta sammansatta varor, som exempelvis färdiggjorda pannkakor, kan du vara säker på att produkten utan undantag innehåller svenska ägg. Titta efter märket!

Högt näringsinnehåll

En majoritet (56 procent) anser att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel de kan äta och 77 procent anser att ägg är ett prisvärt livsmedel.

– Ägg är verkligen ett superlivsmedel, det innehåller i stort sett alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Undersökningen visar också att ägg används till dagens alla måltider, från morgon till kväll, säger Pernilla.

Enligt attitydundersökningen tänker många yngre personer på ägg som ett hälsosamt och proteinrikt livsmedel medan äldre i högre utsträckning förknippar ägg med matlagningsegenskaper, vardagsmat och lång hållbarhet.

Lågt klimatavtryck

Undersökningen visar att nästan hälften, 46 procent, anser att ägg är ett klimatsmart livsmedel. Nio av tio (86%) av de som medvetet väljer klimatsmart mat tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma.

– En livscykelanalys från forskningsinstitutet RISE bekräftar det konsumenterna anser i undersökningen, att svenska ägg har ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsinnehåll, berättar Pernilla Alsén.

Hela 73 procent av de deltagande i attitydundersökningen anser att ägg är ett säkert livsmedel.

– Det är ett bra kvitto på den svenska äggbranschens kvalitetsjobb. Svenska ägg produceras med spårbarhet, certifiering och kontroller hela vägen från hönan till konsumenten. Den rosa checken på skalet är en garant för detta, säger Pernilla.

Svenska ägg är säkra ägg – därför kan du känna dig lugn när du blandar ner råa äggulor i din hemmagjorda majonnäs, när du smakar på sockerkakssmeten eller du äter ett löskokt ägg.


Fakta i korthet från undersökningen:

  • 86% äter ägg flera gånger per vecka.
  • 2 av 5 äter ägg till lunch och middag.
  • Gott, enkelt, hälsosamt och proteinrikt är det man främst förknippar med ägg.
  • 82% anser att ägg är proteinrika.
  • 78% anser att ägg är ett prisvärt livsmedel.
  • 73% anser att ägg är ett säkert livsmedel.
  • 9 av 10 tycker att ägg är enkelt att tillaga och användbart till mycket. Det märks också på att ägg är ett livsmedel som används till i princip alla dygnets måltider.
  • 8 av 10 köper hellre ägg med symbolen Rosa checken på äggskalet och Från Sverige-märket på förpackningen än andra ägg.
  • 46% anser att ägg är ett klimatsmart livsmedel.
  • 9 av 10 (86%) av de som medvetet väljer klimatsmart mat tycker det är ett måste att alltid ha ägg hemma.

ägg undersökning


Om Svenska Ägg och attitydundersökningen

Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Svenska Äggs medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag – alla med målet att producera goda, nyttiga och säkra ägg. Svenska Äggs attitydundersökning ”Attityder till ägg” är genomförd av Ipsos och baserad på 1000 webbintervjuer som genomfördes den 11 januari till 16 februari 2022.


Mer information

Läs mer i Svenska Äggs pressmeddelande
Svenska ägg är säkra ägg
Mer äggfakta och inspiration hos Svenska Ägg
Här kan du se vilka företag som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!