5 utmärkta skäl att titta efter ursprungsmärket!
När du väljer råvaror, livsmedel och växter märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket gör det enkelt att välja svenskt!
Fött och uppfött i Sverige
Ursprungsmärkningen betyder att djuren är födda och uppfödda enligt svenska djurskyddsregler. God djuromsorg ger friska djur och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige har lägst antibiotikaförbrukning i EU.
Odlat i Sverige
Frukt, grönsaker och bär smakar som bäst när de får mogna länge på grenen eller plantan. Vi har goda förutsättningar för odling. Dagarna är långa och varma under sommaren, korta och kalla under vintern.
Förädlat i Sverige
En vara med ursprungsmärkningen är alltid förädlad i Sverige. Om den innehåller flera ingredienser gäller särskilda regler. Det betyder att det är okej att använda exempelvis kanel eller russin i en bulle som är bakad i Sverige.
Förpackat i Sverige
Varor med ursprungsmärkningen är alltid förpackade i Sverige. Uppfödning, odling, förädling och förpackning skapar jobb och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen. Dessutom bidrar det till att säkra svenska råvaror för framtiden. Smakar gott och gör gott.
Kontrollerat i Sverige
De företag som producerar, packar eller tillverkar de ursprungsmärkta produkterna är certifierade och revisioner görs av fristående certifieringsbolag.
Så egentligen är det inte så krångligt.
Det enda du behöver göra är att titta efter märket. Odlat, fött och uppfött, förpackat, förädlat och kontrollerat i Sverige.