från sverige

Tillbaka

5 utmärkta skäl att titta efter ursprungsmärket!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När du väljer råvaror, livsmedel och växter märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket gör det enkelt att välja svenskt!

Fött och uppfött i Sverige

Ursprungsmärkningen betyder att djuren är födda och uppfödda enligt svenska djurskyddsregler. God djuromsorg ger friska djur och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige har lägst antibiotikaförbrukning i EU.

Odlat i Sverige

Frukt, grönsaker och bär smakar som bäst när de får mogna länge på grenen eller plantan. Vi har goda förutsättningar för odling. Dagarna är långa och varma under sommaren, korta och kalla under vintern.

Förädlat i Sverige

En vara med ursprungsmärkningen är alltid förädlad i Sverige. Om den innehåller flera ingredienser gäller särskilda regler. Det betyder att det är okej att använda exempelvis kanel eller russin i en bulle som är bakad i Sverige.

Förpackat i Sverige

Varor med ursprungsmärkningen är alltid förpackade i Sverige. Uppfödning, odling, förädling och förpackning skapar jobb och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen. Dessutom bidrar det till att säkra svenska råvaror för framtiden. Smakar gott och gör gott.

Kontrollerat i Sverige

De företag som producerar, packar eller tillverkar de ursprungsmärkta produkterna är certifierade och revisioner görs av fristående certifieringsbolag.

Så egentligen är det inte så krångligt.
Det enda du behöver göra är att titta efter märket. Odlat, fött och uppfött, förpackat, förädlat och kontrollerat i Sverige.


Mer information

Svenska mervärden – det här får du på köpet när du väljer svenskt!

Välj svenskt för klimatets skull

Märket gör det enkelt att hitta svenskt

Aktuellt

Ostfestivalen är Sveriges största ostbricka

Den 15–17 februari dukar svenska mejerier upp smaksensationer från norr till söder på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi är på plats på fredagen med ost och gnuggisar.

Klimatsmart välja svensk ost istället för importerad

Ur klimatsynpunkt lönar det sig att välja närproducerat, inte minst när det gäller ost. Ta del av beräkningarna från LRF inför årets Ostfestival i Stockholm i helgen.

Svenskmärkning är en garanti även på restaurang

Svenskt Kött skrev en pressnyhet den 24 januari angående att en skåpbil med ett ton kalvkött stoppades under en poliskontroll på Öresundsbron.