från sverige

Tillbaka

5 utmärkta skäl att titta efter ursprungsmärket!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När du väljer råvaror, livsmedel och växter märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket gör det enkelt att välja svenskt!

Fött och uppfött i Sverige

Ursprungsmärkningen betyder att djuren är födda och uppfödda enligt svenska djurskyddsregler. God djuromsorg ger friska djur och friska djur behöver inte antibiotika. Sverige har lägst antibiotikaförbrukning i EU.

Odlat i Sverige

Frukt, grönsaker och bär smakar som bäst när de får mogna länge på grenen eller plantan. Vi har goda förutsättningar för odling. Dagarna är långa och varma under sommaren, korta och kalla under vintern.

Förädlat i Sverige

En vara med ursprungsmärkningen är alltid förädlad i Sverige. Om den innehåller flera ingredienser gäller särskilda regler. Det betyder att det är okej att använda exempelvis kanel eller russin i en bulle som är bakad i Sverige.

Förpackat i Sverige

Varor med ursprungsmärkningen är alltid förpackade i Sverige. Uppfödning, odling, förädling och förpackning skapar jobb och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen. Dessutom bidrar det till att säkra svenska råvaror för framtiden. Smakar gott och gör gott.

Kontrollerat i Sverige

De företag som producerar, packar eller tillverkar de ursprungsmärkta produkterna är certifierade och revisioner görs av fristående certifieringsbolag.

Så egentligen är det inte så krångligt.
Det enda du behöver göra är att titta efter märket. Odlat, fött och uppfött, förpackat, förädlat och kontrollerat i Sverige.

 


Mer information

Svenska mervärden – på köpet när du väljer svenskt!

Välj svenskt för klimatets skull

Märket gör det enkelt att hitta svenskt

Aktuellt

Vem av de fyra blir Årets Kock 2019? Livesändning!

Nu är det fyra finalister kvar som tävlar om titeln Årets Kock 2019. Se Matgeeks livesändning från vår monter klockan 12.00 idag inför att finalen drar igång! Välkommen!

Klas Lindbergs fingerfood av svenska råvaror – recept

Underbara recept som Klas Lindberg, Årets Kock 2012 &Portal, tagit fram till Från Sveriges, Svenskt Kötts och LRFs monter vid Årets Kock 2019. Vilken rätt blir din favorit?

Nu är vi på plats på Årets Kock! Välkommen till oss!

Årets Kock finalen är igång. Svenska råvaror och inget svinn är teman för tävlingen och det tycker vi är helt utmärkt! Kom och hälsa på i montern eller se livesändningen.