5 tips till dig som vill njuta av svenskt lamm i påsk
Påsken är en av våra största mathelger under årets gång. En god lammstek av hållbart svenskt lammkött är höjdpunkten för många på påskbordet. Men även om det finns färskt, svenskt lammkött året om kan det vara lite svårt att hitta det i butiken på våren. Här kommer fem tips till dig som vill njuta av svenskt lammkött i påsk.
Lammstek med svenska tillbehör i säsong. Bild: Svenskt kött
1. Var ute i god tid
I Sverige föds lammen traditionellt sett under våren och slaktas på hösten. Därför kan det vara svårare att få tag på färskt svenskt lammkött på våren till påsk än under hösten, då det är högsäsong. Ett bra tips är därför att vara ute i god tid för att säkra färskt svenskt lammkött till påsken.
2. Kolla i frysdisken
Om du inte lyckas få tag på svenskt färskt lammkött eller om helt enkelt föredrar att köpa lamm som har betat utomhus på sommaren är ett tips att kolla efter svenskt höstlamm i frysdisken.
3. Ta vara på alla delar av lammet
Lammkött är mer än stek, filé och kotlett. Det är både gott och inspirerande att välja mellan fler delar, och dessutom resursklokt att ta tillvara på så mycket som möjligt av hela djuret för att minska svinnet. Här är en översikt över de vanligaste delarna och kort om hur du tillagar dem.
4. Fråga efter svenskt lammkött
Det finns en stor potential för att öka andelen hållbart svenskt lammkött, om efterfrågan finns. Ju mer du som konsument efterfrågar det svenska hållbara lammköttet, desto mer vågar fårnäringen satsa.
5. Titta efter märket Kött från Sverige
Titta efter märket Kött från Sverige så vet du att det är svenskt lammkött från lamm som är födda och uppfödda i Sverige, och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Mer information
Härliga lammrecept hittar du på höstlamm.se
Inspiration hos Svenskt kött – Lammkött med tillbehör i säsong till påsken
Visste du detta om svenskt lamm?
Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör