från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 enkla tips – så får du julstjärnan att hålla längre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Julstjärnor hör julen till! Med sina färgstarka högblad ger de färg och lyser upp i adventsmörkret. Julstjärnor kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas. När du köper julstjärnor märkta med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, paketerade och kontrollerade i Sverige.

Odling av julstjärnor i Sverige 

Bakom julstjärnornas färgsprakande intåg i butikerna döljer sig ett gediget arbete. Trädgårdsmästarna har under många månader arbetat för att få julstjärnorna färdiga i rätt tid. Redan runt midsommar krukas små sticklingar in, som sedan vårdas ömt för att månader senare byta färg på sina högblad lagom till advent.

Odling av julstjärnor

Julstjärnan trendigare än någonsin 

Julstjärnan har fått ett tydligt uppsving på senare år. Den svenskodlade klassiska julstjärnan finns i många härliga färger och storlekar. Runt jul väljer de flesta den traditionellt julröda och vita julstjärnan, men de har fått sällskap av nyanser av vitt, kanel, aprikos, rosa nyanser samt melerade, spräckliga och tvåfärgade sorter. 

Julstjärnor


5 enkla och praktiska tips – så får du din julstjärna att hålla längre

1. Välj rätt julstjärna

Julstjärnan tycker om värme! Välj därför julstjärnor en bit in i butiken där de är skyddade från drag och kyla. Kontrollera så att plantan inte är väldigt torr eller genomblöt, för då kan det vara en planta som inte blivit regelbundet vattnad vilket kan ha gett den rotskador. 

Gula blad visar att julstjärnan inte mår bra. Välj en julstjärna med frodigt gröna blad och klara färger på högbladen. Om du vill vara säker på att julstjärnan är svenskodlad ska du titta efter märket Från Sverige. Märket betyder att julstjärnan är odlad, packad och kontrollerad i Sverige. 

När du har hittat en fin julstjärna ska du tänka på att inte utsätta den för kyla på vägen hem — slå in julstjärnan ordentligt i tidningspapper så håller den värmen bättre. 

2. Välj rätt placering hemma

Placera din julstjärna på en ljus plats fri från drag. Ibland står det att julstjärnor inte ska utsättas för direkt solljus, men det är ingen risk i Sverige då vinterljuset är svagt. Tänker du placera julstjärnan långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa. Normal rumstemperatur fungerar utmärkt. Temperaturer under 13 grader rekommenderas inte.

3. Skapa ett bättre klimat

Våra hem har ofta torr inomhusluft. De flesta växter uppskattar lite fuktigare miljöer. En sprayflaska med vatten kan användas för att skapa ett bättre mikroklimat runt dina julstjärnor. Undvik också att placera julstjärnan över heta element.

4. Vattna rätt

Julstjärnor ska vattnas sparsamt men regelbundet med ljummet vatten. När de odlas vattnas de underifrån och det kan du fortsätta med om du vill genom att hälla lite vatten i ytterkrukan eller på fatet. Alternativt vattnar du direkt på jorden. Oavsett metod kan du efter cirka 20 minuter se om det finns kvar överflödigt vatten, och i så fall hälla ut det. Julstjärnan har då sugit upp det vatten den behöver och den tycker inte om att stå med ”blöta fötter”.

5. Odla vidare till bladväxt

Tjugondag Knut dansas julen ut! Att slänga växter som fortfarande är fina känns inte bra. Om julstjärnan är fin och frisk, kan du spara den som grön växt. Klipp bort själva stjärnan och ett par blad under den. Plantera om den i bra jord och ställ den i ett ljust fönster. Snart bryter nya skott fram i bladvecken och när de växt till sig kan du toppa dem så blir växten ännu tätare.

Källa: Blomsterfrämjandet, Stars for Europe, Blomsterlandet och LRF Trädgård


Julstjärnans egen dag den 12 december 

Den 12 december firar vi Julstjärnans dag. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien om hur den kom till är så här:

Växtentusiasten Joel Roberts Poinsett var den första amerikanska ambassadören i Mexiko. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko och började importera dem till USA med stor framgång, och han gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Joel dog den 12 december 1851 och den amerikanska kongressen introducerade 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen.

Ett trevligt sätt att fira dagen är att ge dig själv eller någon du tycker om en julstjärna!
Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att julstjärnan är svenskodlad.


Mer information

Inne hos Blomsterfrämjandet hittar du tips om hur du skapar vackra uppsättningar, hur julstjärnan kan användsom snittblommor och mycket mer!

Det här betyder Från Sverige-märket

5 anledningar till att välja Från Sverige-märkta blommor och växter

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige 

Relaterade inlägg

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du sex enkla och praktiska knep på hur du lyckas.

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.