från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 fakta om ägg – visste du det här om ägg?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ägg serverar vi i olika former till frukost, lunch och middag, och äggråvara används ofta som ingrediens i andra livsmedel. Här nedan kan du ta del av 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om ägg! Titta efter märket Från Sverige nästa gång du handlar ägg.

fakta om ägg


Äggfakta 1

I Sverige har vi hög kvalité på våra ägg. Värphönsen lever under goda förhållanden och Sverige är ett av få länder i världen som i praktiken kan garantera salmonellafria ägg. Därför kan du känna dig lugn när du blandar ner råa äggulor i din hemmagjorda majonnäs, när du smakar på sockerkakssmeten eller du äter ett löskokt ägg.


Äggfakta 2

Märket Från Sverige och den rosa checken gör det enkelt för dig att välja svenska säkra ägg. Den rosa checken du ser på ägget, står för certifierad svensk äggkvalitet. Det betyder att hanteringen uppfyller några av världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Titta efter märket Från Sverige och den rosa checken när du handlar ägg!

Rosa checken och ursprungsmärkningen Från Sverige gör det enkelt att välja svenska säkra ägg!


Äggfakta 3

Cirka 95% av alla svenska ägg är vita och cirka 5% är bruna. Färgen beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna i regel värper bruna. Färgen påverkar inte smak eller näringsvärde.

Bild: Torggummans Ägg


Äggfakta 4

Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.


Äggfakta 5

Ägg är inte bara skalägg utan används även som ingrediens i många livsmedel. I Från Sverige-märkta sammansatta produkter, som exempelvis färdiggjorda pannkakor, kan du vara säker på att produkten utan undantag innehåller svenska ägg.

Färdiggjorda Från Sverige-märkta pannkakor gjorda på svenska råvaror.


Äggfakta 6

Ägg håller oftast längre än de 28 dagar som står på äggkartongen. Sista förbrukningsdatum är baserat på rumstemperatur, men de flesta förvarar sina ägg i kylen vilket gör att de håller längre.  Ett sätt att testa om ägget är gammalt är att fylla en skål med vatten. Om ägget flyter finns risk att det är gammalt. Men utgå alltid ifrån hur det smakar och luktar – du känner tydligt om ägget inte går att äta.

Så här kollar du hur färskt ägget är


Äggfakta 7

Ägg är ett av få livsmedel som vi i Sverige är nästintill helt självförsörjande på. Hela 97,5 procent av alla ägg som konsumeras i Sverige är producerade i Sverige.

Svensk marknadsandel 2020 *Siffran avser 2019 Källa: Jordbruksverket 


Äggfakta 8

Ägg är innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.


Äggfakta 9

Påsken är den högtid då vi frossar i ägg! Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar vår konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

färga ägg naturligtFärga ägg med svenska råvaror i påsk! Här kan du se hur du gör steg för steg.


Äggfakta 10

Färska ägg är svårare att skala än ägg som är 7–10 dagar. Du kan underlätta skalningen genom att kyla ägget direkt efter kokning genom att exempelvis spola kallt vatten över det.


Häng med Gabriel på besök hos Gotlandsägg

I Gabriel Jonssons programserie Från Sverige får du följa med Gabriel till en av Sveriges största äggproducenter – Gotlandsägg på Gotland. Det blir även ett besök hos Gotlandsäggs pannkaksproduktion där det görs 11 000 Från Sverige-märkta pannkakor i timmen.


Mer information

Svenska ägg är säkra ägg
Därför ska du titta efter Från Sverige-märket
Mer äggfakta och inspiration hos Svenska Ägg

Relaterade inlägg

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”