från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

​Svenskodlad julros – vackraste växten för entrén!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Frillesås Handelsträdgård utanför Varberg levererar växter inför jul och som en av få svenska trädgårdsmästare har de julros i sortimentet. Julrosen är en perenn växt och den kan användas både ute och inne och den märks med Från Sverige. Här får du tips på vacker dukning av Karl Fredrik Gustafsson där han använt julrosen från Frillesås Handelsträdgård.

Pressmeddelande Blomsterfrämjandet 2020 11 23. Svenskodlad julros från Frillesås Handelsträdgård känner du igen på den utmärkta kvalitén samt att den är märkt med ursprungsmärkningen Från Sverige. Foto: Emilia Ahlgren

Magnus Nilsson är trädgårdsmästare på Frillesås Handelsträdgård och han är både stolt och glad över att de har julrosen i sortimentet .

— Det som är unikt med julrosen är att den blommar utomhus även i minusgrader! Det är en fantastiskt fin växt i advent och den allra bästa växten att ha utomhus vid entrén, säger Magnus.

Olika användningsområden

Magnus berättar att julrosen trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten och i ett uterum, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats.

— Du kan också ta in julrosen och njuta av den inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula, berättar Magnus.

Julrosen från Frillesås Handelsträdgård är kraftig och rejäl och blommar så rikligt att man kan bryta av några blommor och sätta dem i små vaser inomhus. Det är mycket dekorativt!


I den här dukningen har Karl Fredrik Gustafsson från TV-serien Karl Fredrik på Österlen använt julrosen från Frillesås Handelsträdgård i en fantasifull dukning i sitt orangeri på Eklaholm. Foto: Emilia Ahlgren


I år är det läge för adventsfester utomhus. Här har Karl Fredrik skapat en mysig plats med julrosor, filtar och ljus, och förberett med ved till en värmande brasa. Foto: Emilia Ahlgren

Julros trivs bäst ute

Allra bäst trivs julrosen utomhus, gärna skyddad från vindar och kyla nära husväggen. Blir det vinterkallt och flera dagar under minus fem grader, bör julrosen dock plockas in när den står i en kruka.

— Efter blomningen går det utmärkt att plantera ut julrosen i trädgården. Då fortsätter växten att blomma år efter år. Det får inte vara tjäle i marken när du planerar ner den i jorden. Bor du söderut där vintrarna är milda kan du plantera julrosen redan under vintern och då är det bra att skydda plantan med lite granris tills den har acklimatiserat sig, tipsar Magnus.

Välj svenskodlade — Från Sverige-märket

Svenskodlad julros från Frillesås Handelsträdgård känner du igen på den utmärkta kvalitén samt att växten är märkt med ursprungsmärkningenFrån Sverige. Hittar du inte plantan i din butik, be att de tar hem den. Du får inte bara en fantastisk växt, du stöttar samtidigt svensk odling och ser till att hantverket lever vidare i Sverige.


Korta fakta om julrosor

Vetenskapligt namn: Helleborus niger

Familj: Ranunculaceae, ranunkelväxter

Ursprung: Centrala Europa

Beskrivning: Helleborus kommer av grekiskans helleboros, vilket var ett växtnamn hos Hippokrates 400 f. Kr. Artnamnet niger betyder svart.

Skötsel: Blomningen varar längst om plantan får stå svalt. Håll plantan jämnt fuktig. Ingen näring behöver tillsättas under blomningsperioden inomhus.

Övrigt: Släktet har 21 arter.


Mer information

Blomsterfrämjandet

Frillesås Handelsträdgård

Karl Fredrik dukar med svenskodlade hyacinter och julros från Frillesås

Blommor och växter Från Sverige

 

Relaterade inlägg

Stacky’s – en smartare kvadrat av svenska råvaror

Stacky’s är en växtbaserad matbit, gjord på svenska råvaror, som inte försöker att imitera kött. Vi bad Macs Moser, medgrundare till Stacky’s, att berätta mer.

Matrapporten 2022 – svenskproducerat viktigast

Svenskproducerat är viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends Matrapport 2022. Här kan du läsa mer!

midsommar svenskt

Tack för att du väljer svenskt till midsommar

Midsommar ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror, livsmedel och svenskodlade blommor. Titta efter Från Sverige-märkningen när du handlar till midsommarmat!