från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

”Revisioner håller systemen fräscha”

Publicerad Aktuellt Företag Nyheter för företag

– Det är positivt med regelbundna kontroller. Det gör att vi håller våra system fräscha. Det säger Philip Hirschman som tillsammans med sin bror Peter driver charkföretaget Jojjen i Västervik med ett 25-tal anställda och en årsomsättning på cirka 80 miljoner kronor.

Jojjen är ett familjeföretag som producerar charkprodukter till dagligvaruhandelns egna varumärken. Men de ansvarar även för produktionen av den legendariska Westervikskorven och charkvaror under Ernst Kirchsteigers egna märke ”Ernst”.
Philip Hirschman ansvarar för kvaliteten och Peter är företagets vd.

Philip Hirschman tycker det är bra att Kött från Sverige kräver lite striktare dokumentation.
– Kött från Sverige har fått ett jättebra genomslag. Och det stärker märket att det blir lite hårdare kontroller, säger han.

Jojjen är sedan tidigare certifierade för KRAV, EU-ekologiskt och FSSC 22000.
– Vi är ganska vana vid revisioner, och vi tycker att det är bra.

För ”Från Sverige” är det centralt att kunna säkerställa att ursprunget är svenskt.
– Varje ingrediens ska kunna följas fullt ut från det att den levereras till oss och vi ställer samma krav på dem som levererar till oss, säger Peter Hirschman.

Jojjen har ett digitalt system för spårbarhet. Samma löpnummer följer ingående råvaror från inlevererad batch, genom hela tillverkningen, till färdig konsumentförpackning och faktura.

– Vi behöver inte bygga några nya spårbarhetssystem, säger Philip. Men för att beräkna massbalansen, det sista steget i spårbarhetskontrollen, får vi använda papper och penna.

Philips tips till dem som vill märka sina produkter med ”Från Sverige” är att göra en internrevision.
– Vi gör internrevisioner en eller två gånger om året för att säkerställa att alla rutiner är på plats, säger han.

Han betonar också att det är viktigt att alla anställda känner till regelverket.
– Vi har gemensamma möten med arbetsledarna för varje avdelning 10 gånger per år. Då samlas produktion, lager, expedition, sälj och administration och stämmer av rutiner. Arbetsledarna har sedan ansvar för att informera övriga medarbetare.
Regelbundenheten skapar trygghet och bygger långsiktig trovärdighet.

 

Mer om Revision

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.